Wat voor fotocamera is het best om mee te nemen op vakantie?

- Advertisement -spot_img

Wanneer je de reis van je leven gaat maken, wil je natuurlijk zo veel als mogelijk waardevolle momenten vastleggen. Een goed fototoestel is daarbij onmisbaar. Er zijn echter nogal wat verschillende soorten fototoestellen te koop en het is daardoor niet zo heel moeilijk om de verkeerde keuze maken. Je komt er dan pas op vakantie achter dat het toestel dat je hebt gekocht bijvoorbeeld erg onhandig is, te zwaar is of te ingewikkeld omdat er bijvoorbeeld van alles en nog ingesteld moet worden. Met een klein beetje informatie over fototoestellen, zul je echter al snel de juiste camer weten uit te kiezen.

Klein, licht en zonder al te veel instellingen

Bij de aanschaf van een nieuw fototoestel, kun je doorgaans kiezen tussen een drietal soorten fototoestellen. De spiegelreflexcamera staat erom bekend dat je er schitterende foto’s mee kunt maken. Dit soort toestellen zijn echter vrij groot en doordat het apparaat is uitgerust met een spiegelsysteem, vooral erg zwaar. Niet echt ideaal om mee te nemen op vakantie dus. De systeemcamera is vergelijkbaar met de spiegelreflexcamera, alleen zonder het spiegelsysteem. Hierdoor is dit soort fototoestel dus in ieder geval een stuk lichter. Bij een systeemcamera heb je echter een zeer groot aantal instellingen die je zult moeten tweaken, voordat je een foto neemt. Het toestel is dan ook meer geschikt voor professioneel gebruik of in ieder geval voor geoefende fotografen.

De derde groep fotocamera’s zijn de compactcamera’s. De naam geeft al aan dat het hierbij om wat kleinere toestellen gaat die makkelijk mee te nemen zijn. Het grootste voordeel van een compact camera is echter dat je bij dit toestel weinig instellingen hoeft te gebruiken. Het apparaat past zich automatisch aan de omgeving aan. Zoomen gaat bijvoorbeeld automatisch en ook overmatige lichtinval wordt door het toestel zelf gecorrigeerd. Dit maakt het apparaat ideaal om mee te nemen op vakantie, zodat je altijd snel en zonder gedoe de beste foto’s kunt maken.

Waarop letten bij de aanschaf van een compactcamera?

Wanneer je besluit een compactcamera aan te schaffen, dan zijn er een paar aandachtspunten. Wil je onder water foto’s kunnen nemen, dan kun je hiervoor een speciale onderwater camera aanschaffen. Heb je een zeer sterke zoomfunctie nodig, dan kun je een superzoomcamera kopen en wil je toch bepaalde instellingen kunnen aanpassen, dan doe je er verstandig aan een geavanceerde compactcamera aanschaffen. Je kunt dan de instellingen helemaal naar eigen inzicht aanpassen. Handig voor als je wat meer ervaring hebt met fotograferen en op reis gewoon een lichte camera wilt meenemen.